Dårlige cykelstier - med fedt job

Erhverv 25. oktober 2021

Mikkel Rank Nielsen, Aalborg Universitet Esbjerg, modtog Esbjerg Universitetspris i 2019. Foto: Niels Husted

Redaktør:

Birgit Bech Jensen

Kommunikationschef

Kontakt Birgit

Modtageren af Esbjerg Universitetspris i 2019, Mikkel Rank Nielsen, forsker i, hvordan skimmelsvampe kan bidrage til at lagre strøm fra vindmøller og solenergi. Og så er han blevet husejer i Esbjerg.

Fascination af skimmelsvampe kan være svær at begribe for andre end dem, der lever af at påvise dem i boliger – og så molekylære forskere. En af dem er Mikkel Rank Nielsen, der i 2016 forlod København til fordel for et Ph.d.-projekt på Aalborg Universitet Esbjerg.

– Jeg deltog i forskning for at finde eller opdage nye naturlige stoffer, der kan bruges i for eksempel medicin og kemiske produkter. Svaret ligger i skimmelsvampe, der kan producere blandt andet antibiotikum, anticancer og farvestoffer. Forskningen bidrager til at opdage disse stoffer hurtigere. Hvis vi kan anvende organiske forbindelser i stedet for tungmetaller i batterier, vil det være et stort fremskridt, siger Mikkel Rank Nielsen, 30 år.

Han modtog Esbjerg Universitetspris 2019 for sin deltagelse i det treårige projekt, og han er for længst videre i sin forskning. Nu med grundforskning, der på længere sigt kan bidrage til, at foregangslandet Danmark i stor skala kan lagre energi fra vindmøller og solenergianlæg i svampebaserede batterier.

– Svampebatterier er klimamæssigt meget spændende. De fossile energikilder vil slippe op, men det blæser ikke alle dage, og solen skinner ikke alle dage. Derfor har vi behov for at opbevare den strøm, de vedvarende energikilder producerer. Vi har et bud på et lagringssystem, et pilotprojekt med et svampebatteri, som i princippet er uendelig skalerbart, siger Mikkel Rank Nielsen.

Forskning og huskøb

Et forskerhold på syv fra AAU Esbjerg arbejder i Fungal Biotechnology Group sammen med kolleger fra Aalborg, Aarhus og DTU om et projekt frem til sommeren 2022. Ved siden af underviser Mikkel Rank Nielsen på sit eget kursus i bioengineering på kandidatuddannelsen under Institut for Kemi og Biovidenskab.

– Jeg vil gerne blive her og dele min tid mellem forskning og undervisning. Det hjalp på beslutningen om at købe hus i Esbjerg, at jeg blev ansat i det nuværende projekt, og det var dejligt at flytte til en bolig uden overboer. Nu har vi renoveret huset i Østerbyen, og jeg tror, pengene fra universitetsprisen er gået til det formål, siger en forsker med praktisk håndelag.

Husstanden består også af kæresten Eva, der lige er begyndt på en treårig Ph.d. på AAU Esbjerg, og en hund.

– Jeg var meget glad for at få anerkendt mit arbejde med universitetsprisen, og det er gået op for mig, at min indsats har bragt værdi til universitetet, og at studerende kan lave projekter inden for mit forskningsområde. Op til, at jeg skulle modtage prisen, var jeg lidt nervøs og tænkte på, at jeg bare skulle have en kold øl bagefter. Det fik jeg også, siger Mikkel Rank Nielsen.

Valget af Esbjerg var ikke svært

For Mikkel var det ikke en stor beslutning at flytte fra forstaden Vangede syv kilometer fra Rådhuspladsen i København til Jylland.

– Mange unge vil kun flytte i én retning: tættere på centrum i København. Det kan jeg ikke se fidusen i. Jeg foretrækker et fedt job og et hus, der er til at betale. Man kan sagtens pleje de sociale relationer, når man har bil, og flere andre er rykket med til Jylland. Min lillebror flyttede til Vejle for at blive skovhugger som 16-årig, og når han kunne det, kunne jeg også rykke til Esbjerg som 25-årig, siger Mikkel Rank Nielsen.

Han har flere gange offentligt brokket sig over kvaliteten af cykelstier i Esbjerg, men ellers sætter han pris på de store grønne områder, og at han på fem minutter kan være ved havet og gå en tur med sin hund. Bylivet med barer, restauranter, street food og biografer dækker også rigeligt behovet.

Esbjerg Universitetspris

Esbjerg Universitetspris uddeles til fremragende studerende ved Aalborg Universitet Esbjerg og Syddansk Universitet Esbjerg for at fremme erhvervsrettet forskning i innovation, kompetence og internationalisering. Fondene under Claus Sørensens Fond, Danske Bank Fonden i Esbjerg, Business Esbjerg, Esbjerg Fonden samt Lida & Oskar Nielsens Fond stiller et kapitalgrundlag på op til 50.000 kr. til rådighed for universitetsprisen hvert år. Mikkel Rank Nielsen modtog universitetsprisen i 2019.

Esbjerg Universitetspris 2021 uddeles tirsdag d. 2. november 2021 på Aalborg Universitet Esbjerg. Læs mere og tilmeld dig herunder.

Esbjerg Universitetspris 2021