1. For virksomheder
  2. Rekruttering af arbejdskraft

Sådan tiltrækker og fastholder du højtuddannet arbejdskraft

Nutidens unge højtuddannede er såkaldte ”millennials”, og de tænker helt anderledes end mange ledere og HR-medarbejdere på arbejdsmarkedet. Det er vigtigt at have in mente, hvis du ønsker at ansætte dem. For hvordan gør du din virksomhed attraktiv over for dem?

Vil du vide mere?

Birgit Bech Jensen

Kommunikationschef

Kontakt Birgit

Nutidens unge højtuddannede stiller langt højere krav til deres arbejdsplads end tidligere generationer. Og det har betydning for dig som HR-medarbejder og for HR-ledelsen i din virksomhed, når du skal tiltrække og fastholde højtuddannede medarbejdere.

Hos Business Esbjerg vejleder vi jævnligt HR-ledere og rekrutteringspartnere i at rekruttere, motivere og fastholde de unge højtuddannede medarbejdere – og hvilke ledelsesredskaber det kræver.

Nutidens unge højtuddannede er såkaldte ”millennials”, og de tænker helt anderledes end mange ledere og HR-medarbejdere på arbejdsmarkedet. Det er vigtigt at have in mente, hvis du ønsker at ansætte dem. For hvordan gør du din virksomhed attraktiv over for dem?

Samtidig tyder meget på, at der i dag er stor forskel på de højtuddannede og deres kompetencer. Ikke alle er lige dygtige. Og det giver kamp om de skarpeste kandidater – og grund til at imødekomme deres behov.

Hvad er "millennials"?

Millennials er kendetegnet ved at være født mellem omkring 1980 og frem til 2000. De værdsætter penge, jobsikkerhed og fleksible arbejdstider. De ser et job som en trædesten til deres personlige udvikling fremfor en endestation.

Tiltrækning af internationale højtuddannede

I en virkelighed med kamp om arbejdskraften, kigger mange virksomheder mod udlandet for at rekruttere den nødvendige arbejdskraft. Ønsker I at ansætte internationale højtuddannede, gælder det også her, at dem, der tilpasser sig den nye generations krav, vinder.

For at få succes med at tiltrække og fastholde internationale højtuddannede kan du fx overveje at tilbyde dem danskundervisning i arbejdstiden, beslutte at koncernsproget er engelsk – også i kantinen – og få oversat personalehåndbogen og andre interne dokumenter til engelsk.

Jo mere klar din virksomhed er til at modtage internationale medarbejdere, jo nemmere får du ved at tiltrække højtuddannet arbejdskraft fremadrettet.

Arrangementer for dig

Bliv synlig blandt de højtuddannede

Som karrierepartner hos Business Esbjerg bliver du synlig over for de unge højtuddannede på relevante messer og arrangementer. Her deltager Business Esbjerg som ambassadør på dine og de øvrige karrierepartner-virksomheders vegne – og fortæller om din virksomhed og de konkrete jobmuligheder, din virksomhed tilbyder. Samtidig fortæller vi de gode historier om livet i Esbjerg kommune for at hjælpe kandidaterne med at skabe rammerne omkring jobbet – fra bolig og institutioner til fritidsaktiviteter og jobmuligheder for en eventuel partner.

Karrierepartner

Gør medarbejderne til ambassadører

LinkedIn er et ideelt værktøj til at gøre dine medarbejdere til ambassadører for din virksomhed – såkaldt employer branding. Employer branding handler om at motivere medarbejderne til selv at blive ambassadører. Og det kan være en gråzone, idet LinkedIn jo egentlig er et privat socialt medie.

Derfor bliver det ofte et ledelsesspørgsmål om, hvad I kan ”forlange” af jeres medarbejdere. Samtidig håndteres virksomhedens brugen af LinkedIn typisk af en kommunikationsmedarbejder eller -afdeling. Men selvom det både involverer ledelses- og kommunikationskompetencer, er employer branding et værktøj, HR skal bruge. Det betyder, at HR har en anden strategisk placering i virksomheden i dag – sammenlignet med for 10 år siden.

Fire fif til employer branding på LinkedIn

  • Sørg for, at dine medarbejdere har en opdateret LinkedIn profil – ift. billede, informationer, m.m.
  • Skab grobund for en ny kultur ved at uddanne medarbejderne i LinkedIn. De skal forstå, at det – udover at være en fordel for virksomheden – også er en fordel for deres egen personlige branding.
  • Brug de værktøjer, der findes til at dele relevant indhold internt – der gør det nemt at inspirere medarbejdere til at dele historier og artikler på LinkedIn.
  • Skab en konkurrence-mentalitet, så medarbejderne kan konkurrere med hinanden om antal likes, forbindelser og lignende. Det skal selvfølgelig gøres med respekt for medarbejderne og virksomhedskulturen.

Fem gode råd til fastholdelse af dine højtuddannede medarbejdere

Erfaring viser, at ledelsen og ledelsesstilen i mange tilfælde er vigtigere end løn, prestige og titel for de unge højtuddannede. Derfor er det vigtigt at sikre, at lederen forstår sine medarbejdere – hvad tænder de på, og hvad motiverer dem?

Som HR-ansvarlig eller som øverste leder er det vigtigt hele tiden at udvikle dine ledere og gøre dem endnu dygtigere. Prioritér kurser og anden opkvalificering.

Lederne skal have tid og ressourcer til at fokusere på lederopgaven. De bør ikke have for mange andre kasketter på samtidig. Rammerne skal sikre, at de har tid til hver enkelt af de medarbejdere, de har ansvar for.

De unge højtuddannede sætter pris på fleksibilitet – og netop fleksibilitet kan være nøglen til at fastholde dem. Det er selvfølgelig en balancegang, men hvis det er vigtigt for din medarbejder at arbejde hjemme et par dage om ugen, er det måske være at overveje?

For millennials er det overordnede formål vigtigt. Derfor er det essentielt at formulere, hvad din virksomhed kæmper for – og få medarbejderen til at føle sig som en vigtig brik på denne rejse.

Videregående uddannelser i Esbjerg

Esbjerg byder på et væld af videregående uddannelser fordelt på seks uddannelsesinstitutioner. Så du kan helt sikkert finde den rette kandidat til din virksomhed.

De videregående uddannelsesinstitutioner i Esbjerg er:

AAU Esbjerg har ca. 550 studerende på deres campus i Esbjerg.

Se deres hjemmeside her. 

EASV har ca. 1.000 studerende på deres campus i Esbjerg.

Se deres hjemmeside her.

FMS Esbjerg har ca. 220 studerende på deres campus i Esbjerg.

Se deres hjemmeside her.

SDU Esbjerg har ca. 950 studerende på deres campus i Esbjerg.

Se deres hjemmeside her.

UC SYD har ca. 3.000 studerende på deres campus i Esbjerg.

Se deres hjemmeside her.

SDMK Esbjerg har ca. 110 studerende på deres campus i Esbjerg.

Se deres hjemmeside her.